نفقه فرزند پسر چقدر است؟

۱۸ روز پیش
قوانین و مقررات مدنی و خانواده در نظام حقوقی جمهوری اسلامی ایران به گونه‌ای تنظیم شده است که باعث رشد و تکامل همه اعضای خانواده شود و بنیان خانواده مستحکم گردد. حقوق و تکالیفی که بر عهده اعضا گذاشته می‌شود در جهت تقویت بنیان خانواده است. یکی از وظایفی که بر عهده پدر قرار داده شده تامین مخارج زندگی فرزندان می‌باشد. در مشاوره حقوقی خانواده این‌گونه مطرح می‌شود که، پدر وظیفه دارد تمام مخارج زندگی فرزندان اعم از خوراک، پوشاک، هزینه‌های رفاهی و تحصیلی را تقبل نماید؛ اما درمورد اینکه نفقه فرزند پسر چقدر است؟ قانون‌گذار مبلغ مشخصی را تعیین نکرده چرا که میزان نفقه براساس مواردی همچون سطح اقتصادی خانواده، سن کودک، شرایط اقتصادی جامعه و عوامل دیگر متفاوت می‌باشد. درمورد قوانین و مقررات مربوط به نفقع ابهامات و پیچیدگی‌های بسیاری وجود دارد مانند اینکه نفقه چگونه محاسبه می‌شود؟ تا چه سنی به دختران و پسران نفقه تعلق می‌گیرد؟ اگر پدر تمکن مالی نداشته باشد چگونه باید مخارج فرزندان خود را تامین نماید؟ در صورت طلاق والدین یا فوت پدر، چه کسی مسئولیت تامین هزینه فرزند را بر عهده دارد؟ و سوالات و ابهامات دیگری که سعی می‌کنیم به آن‌ها پاسخ بدهیم.

نفقه فرزند پسر چقدر است؟

خانواده مهم‌ترین نهاد در جمهوری اسلامی ایران است که حفظ و استحکام آن برای پیشبرد جامعه ضروری می‌باشد. آگاهی از حقوق و تکالیف اعضا نسبت به یکدیگر در جهت تقویت روابط بین اعضای خانواده نقش مهمی ایفا می‌کند. پدر به عنوان مدیر خانواده بر فرزندان خود ولایت دارد و باید مخارج و هزینه آن‌ها را تامین نماید که به آن نفقه می‌گویند. براساس ماده1204 قانون مدنی،

 نفقه فرزندان شامل تهیه مسکن، خوراک، پوشاک، درمان و مواردی از این قبیل می‌باشد و در صورتی که پدر با وجود استطاعت مالی از پرداخت خودداری کند طبق قانون و براساس ماده 642 قانون مجازات اسلامی با پدر برخورد قانونی می شود.

اینکه میزان نفقه فرزند پسر چقدر است و چگونه محاسبه می‌شود به موارد متعددی بستگی دارد. قانون‌گذار درمورد مبلغ نفقه صحبتی نکرده است. عوامل موثر بر اینکه مبلغ نفقه پسر چقدر است در ادامه شرح داده می‌شود.

 

وضعیت اقتصادی خانواده

وضعیت اقتصادی خانواده

نفقه فرزند پسر چقدر است؟ مهم‌ترین عامل موثر در مقدار آن، وضعیت اقتصادی خانواده می‌باشد. میزان نفقه فرزندی که پدرش ماهیانه 60 میلیون درآمد دارد با نفقه فرزندی که درآمد پدرش 20 میلیون تومان باشد، یکسان نیستند. چرا که والدین نباید جهت تامین هزینه فرزندان خود در تنگنا قرار بگیرند. اینکه پدر برای تامین مخارج فرزندان خود و پاسخ به نیازهای آن‌ها تلاش کند بسیار پسندیده می‌باشد و به آن توصیه شده است؛ اما این تلاش نباید باعث عسر و حرج گردد. محاسبه آنلاین نفقه در این باره به شما کمک می‌کند.

 

نیازهای فرزندان

نیازها و ضروریات زندگی پسر در میزان نفقه نقش مهمی دارد. بنابراین میزان آن براساس نیازها و احتیاجات هر دوره از زندگی متغیر می‌باشد. به عنوان مثال ممکن است فرزندی بیمار شود، یا در سن مدرسه یا دانشگاه باشد و...! البته امروزه فضای مجازی و سبک زندگی غربی باعث ایجاد نیازهای کاذب و توقعات نابجا در فرزندان شده که باید مدیریت شوند. قاعده کلی در مبلغ نفقه فرزند پسر چقدر است؟ توجه به نیازهای اساسی فرزندان در جهت سلامت، رفاه، رشد و موفقیت آن‌ها می‌باشد که براساس توانایی مالی پدر تامین می‌شوند.

 

شرایط اقتصادی جامعه

با افزایش تورم و فشار اقتصادی جامعه که امروزه شاهد آن هستیم میزان نفقه نیز دستخوش تغییر و تحول می‌شود. تورم از یک سو باعث افزایش هزینه‌های مالی و تحصیلی فرزندان شده و از سوی دیگر شرایط اقتصادی را برای پدر سخت می‌کند. والدین و فرزندان باید یا همکاری یکدیگر و درک شرایط متقابل از این وضعیت عبور نمایند. بنابراین شرایط و وضعیت اقتصادی جامعه در نفقه پسر و اینکه نفقه فرزند دختر چقدر است بسیار حائز اهمیت می‌باشد.

 

سن فرزند

سن فرزند

قوانین مربوط به نفقه در قانون مدنی جمهوری اسلامی ایران برای دختر و پسر یکسان بوده و قانون‌گذار در این زمینه تفاوتی قائل نشده است. مگر سن فرزند پسر و دختر که در تعلق نفقه به آن‌ها تاثیر می‌گذارد و در ادامه مقاله درمورد آن صحبت می‌کنیم. در اینکه نفقه پسر چقدر است؟ سن فرزند اهمیت بسیاری دارد چرا که نیازهای آن‌ها در سنین مختلف متفاوت می‌باشد. براین اساس، میزان نفقه یک پسر 5 ساله با نفقه یک پسر 14 ساله متفاوت است.

 

وضعیت تحصیلی فرزند

از لحاظ قانونی، عرفی و شرعی اگر پدری توانایی مالی کافی برای کمک به رشد و موفقیت فرزند خود را دارد؛ اما از تامین هزینه‌ها و مخارج فرزندش خودداری کند باید پاسخگو باشد. وضعیت تحصیلی فرزندان متفاوت است، اگر فرزند شما در شرایط کنکور بوده و با توجه به علاقه‌ای که به درس دارد نیازمند شرکت در کلاس‌های آموزشی می‌باشد، والد باید در حد توان خود هزینه‌های آن را تامین کند. برخی از افراد علاقه‌‌ای به شرکت در کلاس‌های آموزشی کنکور ندارند و ترجیح می‌دهند وارد بازار کار شوند، در این شرایط وظیفه پدر در پرداخت نفقه متفاوت می‌باشد. از این رو پاسخ به این سوال که نفقه فرزند پسر چقدر است، ابعاد گوناگونی دارد، مشاورین وکیل 24 در این زمینه شما را راهنمایی می‌کنند.

شرایط تعلق گرفتن نفقه فرزند پسر

سوالاتی مانند اینکه مبلغ نفقه فرزند پسر چقدر است؟ تا چه سنی پدر باید هزینه‌های زندگی فرزند خود را تامین نماید؟ در چه صورت نفقه به زن تعلق نمیگیرد؟ آیا پرداخت آن ضمانت اجرا دارد؟ مجازات خودداری از پرداخت آن چیست؟ سوالات مهمی هستند که باید به آنها پاسخ بدهیم. براساس قانون، حتی اگر والدین از یکدیگر جدا شده‌اند تامین مخارج زندگی فرزندان بر عهده پدر میباشد و در صورت فوت پدر، جد پدری باید این هزینه را تقبل نماید. درمورد شرایط و مدت زمان تعلق نفقه به فرزند پسر ابهامات زیادی وجود دارد. پرداخت آن برای پسران تا زمانی ادامه پیدا می‌کند که به بلوغ و رشد کافی برسد و بتواند با اشتغال نیازهای مالی خود را تامین نماید. اگر پسری قصد ادامه تحصیل داشته باشد در صورت وجود سایر شرایط و دلایل، تا پایان تحصیل نفقه او تمدید میشود.

نحوه درخواست نفقه فرزند پسر بعد از طلاق

نفقه فرزند پسر بعد از طلاق چقدر است؟ برخلاف نفقه زن که بعد از طلاق از عهده مرد برداشته می‌شود، پدر همچنان باید نفقه فرزندان خود را بپردازد و جدایی والدین تغییری در پرداخت آن ایجاد نمی‌کند؛ اما در اغلب موارد نحوه پرداخت آن تغییر می‌کند. البته ممکن است در توافقات بعد از طلاق بین زن و مرد، این مسئولیت به مادر واگذار شود. براساس قانون حمایت از خانواده چنانچه پدر به وظیفه خود عمل نکند و با وجود تمکن مالی از پرداخت نفقه خود داری کند فرزند می‌تواند با نمونه دادخواست مطالبه نفقه با جلب نظر کارشناس علیه او شکواییه تنظیم نماید. این دادخواست باید براساس قوانین و مقررت مربوط به حقوق خانواده تنظیم گردد.

مجازات پرداخت نکردن نفقه فرزند پسر

مجازات پرداخت نکردن نفقه فرزند پسر

نفقه پسرچقدر است و ضمانت اجرا دارد؟ براساس قانون مجازات اسلامی و مقررات و ملزومات مربوط به حقوق خانواده، پرداخت نفقه فرزندان از سوی والد دارای ضمانت اجرا می‌باشد و چنانچه پدر با وجود استطاعت مالی از پرداخت آن و تامین مایحتاج زندگی فرزند خودداری کند، در صورت شکایت فرزند یا فرزندان براساس قانون مجازات می‌شود. مجازات آن عبارتست از:

  • مجازات کیفری که شامل از سه ماه و یک روز تا پنج ماه حبس است.
  • اجبار به پرداخت نفقه با اقداماتی همچون توقیف اموال، کسر از حقوق، مصادره اموال و...
  • مادر یا قیم قانونی کودک می‌تواند از طریق دادگاه حق و حقوق فرزند خود را پیگیری نماید.
  • اگر پدر از پرداخت نفقه خودداری کند با تنظیم درخواست فرزند یا وکیل و قیم قانونی او، ممنوعالخروج می‌شود. برای تنظیم درخواست خود با مشاوره حقوقی متنی مشورت کنید.

نتیجه‌گیری

پدر وظیفه دارد در حد توان خود برای تامین مخارج زندگی فرزندن خود تلاش کرده و به رشد و تعالی آن‌ها کمک نماید. اینکه میزان نفقه فرزند پسر چقدر است به موارد مختلفی بستگی دارد که توسط کارشناس نفقه تعیین می‌شود. با وجود اینکه اعضای خانواده نسبت به یکدیگر حقوق و تکالیفی دارند؛ اما خانواده بیشتر از آنکه یک نهاد حقوقی باشد، نهادی اخلاقی می‌باشد و بهتر است در وهله اول مسائل مربوط به آن با مصالحه و سازش حل و فصل شود. در صورت عدم توافق نظر مطابق با رضایت طرفین، می‌توان از ابزار قانون و اجبار استفاده کرد. مشاورین حقوقی متخصص وکیل 24 به صورت شبانه روز در کنار شما هستند. هر کجای ایران و خارج از ایران هستید می‌توانید بدون محدودیت از خدمات تخصصی ما استفاده کنید. مشاورین مجموعه در سریع‌ترین زمان ممکن به سوالات و ابهامات شما پاسخ می‌دهند.

میانگین امتیازات مقاله 0 از ۵
از مجموع 0 رای
دیدگاهتان را بنویسید
لطفا به این مقاله امتیاز دهید