نفقه فرزند دختر چقدر است

۱۲ روز پیش
براساس قانون و شرع، تامین مخارج و هزینه‌های زندگی دختر تا قبل از ازدواج بر عهده پدر می‌باشد و باید امکانات زندگی و شرایط رشد و پیشرفت فرزند یا فرزندان خود را فراهم سازد. میزان نفقه دختر براساس سن، نیازها، شرایط اقتصادی جامعه و میزان تمکن مالی والد متفاوت می‌باشد؛ لذا در قانون مقدار مشخصی برای آن تعیین نشده است. مشاوره حقوقی خانواده می‌گوید بسیاری از افراد، از قوانین و مقررات مربوط به نفقه اطلاعات چندانی ندارند و نمی‌دانند نفقه فرزند دختر چقدر است؟ میزان نفقه چگونه محاسبه می‌شود؟ تا چه سنی نفقه به دختر تعلق می‌گیرد؟ در صورت طلاق والدین نفقه فرزند دختر چگونه محاسبه می‌شود؟ آیا عدم پرداخت نفقه مجازات قانونی در پی دارد؟ و سوالات دیگری که عدم آگاهی از آن‌ها باعث اختلاف و تعارض بین خانواده‌ها می‌شود.

نفقه فرزند دختر چقدر است؟

در ازدواج موقت و دائم، تامین مخارج زندگی فرزند بر عهده پدر است؛ حتی اگر والدین از یکدیگر جدا شده باشند و دختر با مادر خود زندگی کند، پدر همچنان باید نفقه او را بپردازد؛ البته ممکن است زن و مرد براساس توافق میان خود این قانون را تغییر دهند. در صورت فوت پدر، این وظیفه بر عهده جد پدری خواهد بود. اگر جد پدری زنده نباشد، مادر باید هزینه زندگی فرزندان خود را تامین نماید. درمورد اینکه نفقه دختر و نفقه فرزند پسر چقدر است؟ قانون‌گذار در ماده 1199 قانون مدنی اظهار می‌دارد.

نفقه اولاد یا فرزندان، اعم از دختر یا پسر، در درجه اول، به عهده پدر آن‌ها است. بعد از فوت پدر یا ناتوانی او در پرداخت نفقه، این تکلیف بر عهده اجداد پدری قرار می‌گیرد. در نهایت در صورت ناتوانی آنان، به عهده مادر، جدات پدری و مادری و اجداد مادری قرار خواهد گرفت.

تامین مخارج زندگی براساس موارد مختلفی برای دختر و پسر متفاوت می‌باشد. اینکه مبلغ نفقه فرزند دختر چقدر است؟ به موارد متعددی بستگی دارد و نمی‌توان یک میزان ثابت برای همه افراد در شرایط مکانی و زمانی متعدد در نظر گرفت.

میزان نفقه فرزند دختر چگونه محاسبه می‌شود؟

نفقه دختر از پدر چقدر است؟ قانون‌گذار مبلغ مشخصی را برای میزان نفقه فرزند دختر تعیین نکرده؛ بلکه اصول و معیارهای کلی و اساسی در نظر گرفته است تا هم به نیازهای دختر متناسب با سن و شرایط روز جامعه توجه شود و هم والدین در تنگنا قرار نگیرند. براساس ماده 1204 قانون مدنی، نفقه دختر شامل خوراک، پوشاک، هزینه درمان، تحصیل، کار و سایر هزینه‌های متعارف زندگی می‌باشد. باوجود اینکه این امر از نظر قانونی، شرعی و عرفی بر عهده پدر قرار می‌گیرد؛ اما از نظر اخلاقی لطف و محبت پدر را می‌رساند و فرزندان باید قدردان باشند. در صورت اختلاف و تعارض در میزان پرداخت نفقه، کارشناس نفقه میزان آن را تعیین می‌کند و می‌توان از شیوه محاسبه آنلاین نفقه نیز استفاده نمود. به طور کلی، پدر ملزم است نیازهای متعارف فرزندان خود را تامین نماید و مقدار آن براساس موارد زیر تعیین می‌شود:

 

نیازهای دختر

نیازهای دختر

یکی از مهم‌ترین عوامل موثر در اینکه نفقه فرزند دختر چقدر است؟ نیازها و ضروریات زندگی دختر می‌باشد؛ بنابراین میزان آن براساس سن و ضروریات زندگی تغییر می‌کند. تا وقتی مدرسه می‌رود هزینه‌های مدرسه، بعد از آن هزینه‌های دانشگاه، در صورت بیماری و ایجاد نیازهای دیگر پدر وظیفه دارد آن‌ها را تامین نماید؛ البته باید نیازهای کاذب را از نیازهای اساسی جدا نمود. اینکه دختری بخواهد لباس‌های مارک‌دار بپوشد، تلفن مدل بالا داشته باشد و مسافرت‌های آنچنانی برود، تامین آن‌ها لزوما بر عهده پدر نیست.

 

تمکن مالی پدر

براساس قانون نفقه فرزند دختر، میزان شرایط اقتصای و مالی خانواده در تامین نیازهای فرزندان حائز اهمیت می‌باشد. میزان نققه دختری که پدرش ماهی 20 میلیون تومان درآمد دارد نسبت به دختری با والد دارای درآمد ماهیانه 50 میلیون تومان، یکسان نیست تا پدر تحت فشار قرار نگیرد و عزت‌نفس و احترام او حفظ شود. اینکه مبلغ نفقه فرزند دختر چقدر است؟ با توجه به شرایط مالی خانواده و جایگاه اقتصادی و اجتماعی والد تغییر می‌کند.

 

شرایط اقتصادی جامعه

بهترین وکیل خانواده در تهران در این باره می‌گوید شرایط اقتصادی جامعه در میزان نفقه موثر می‌باشد. نرخ تورم و شرایط اقتصادی جامعه، توان مالی خانواده را تحت تاثیر قرار می‌دهد و در تعیین مبلغ نفقه نقش مهمی دارد. از طرف دیگر، با افزایش هزینه‌های زندگی و نرخ تورم، مقدار نفقه فرزند دختر معمولا افزایش می‌یابد. اگر دختر شما سال قبل با ماهیانه سه تومان هزینه‌های هزینه‌های زندگی خود را پرداخت می‌کرد امسال این مقدار برای او کافی نخواهد بود.

 

استانداردهای زندگی دختر

در اینکه نفقه فرزند دختر چقدر است؟ عوامل متعددی دخیل هستند که همه آن‌ها باهم باید مورد توجه قرار بگیرند. به طور کلی پدر باید براساس استاندارد و شرایط فرزند خود مخارج او را تامین کرده و در دستیابی به رشد و کمال به او کمک نماید. چنانچه والدین توانایی کمک مالی و غیرمالی به فرزندان خود در جهت کسب موفقیت و افتخارات مادی و معنوی داشته و دریغ کنند علاوه بر قانون، باید در نزد خداوند پاسخگو باشند.

در چه شرایطی به فرزند دختر نفقه تعلق می گیرد؟

در چه شرایطی به فرزند دختر نفقه تعلق می گیرد؟
سوال مهمی که در اینجا مطرح می‌شود این است که تا چه زمانی پدر باید مخارج زندگی دختر خود را تامین نماید؟ آیا اگر دختر بالغ شود، ازدواج کند، شاغل باشد و... بازهم پدر باید نفقه او را بپردازد؟ یا اینکه در چه صورت نفقه به زن تعلق نمیگیرد؟ دختر تا زمانی که ازدواج نکرده و در خانه پدر است، پدر باید هزینه‌های زندگی و تحصیل او را پرداخت نماید. براساس قانون تا زمانی که فرزند دختر شغل و درآمد معینی نداشته پدر موظف به پرداخت نفقه فرزند خود است. برخی می‌پرسند آیا پدر وظیفه تامین جهزیه دختر را دارد؟ براساس قانون، پدر هیچ وظیفه‌ای در قبال خرید جهیزیه نداشته و تامین آن بر عهده داماد می‌باشد؛ اما از نظر عرف ایران معمولا والد جهیزیه دختر را تامین می‌کند.

نفقه دختر از پدر چقدر تا چه سنی پرداخت میشود؟

براساس قانون حمایت از خانواده و ماده 1197 قانون مدنی، شخصی مستحق پرداخت نفقه است که ندار بوده و نتواند هزینه‌های زندگی خود را تامین نماید؛ اما در مورد نفقه زن، در هر صورت مرد باید به همسر خود نفقه بپردازد؛ ولی درمورد اینکه نفقه دختر چقدر است و تا چه سنی پرداخت می‌شود؟ سن مشخصی برای پرداخت نفقه تعیین نشده است. تا زمانی که دختر ازدواج نکرده و مال و درآمد نداشته باشد، مقدار نفقه فرزند دختر بر عهده پدر است. در برخی موارد نیز تا سن 18 سالگی یا تا پایان تحصیلات پدر باید نفقه فرزندان را پرداخت نماید.

مجازات پرداخت نکردن نفقه فرزند دختر

از نظر قانون، شرع و عرف پدر وظیفه دارد مخارج زندگی فرزندان خود را تامین نماید؛ لذا یکی از مواردی که در ازدواج و تصمیم به فرزندآوری باید مورد توجه قرار بگیرد این است که مرد بتواند مخارج و هزینه‌های زندگی همسر و فرزندان خود را بپردازد. وقتی موضوعی مورد توجه قانون‌گذاران قرار گرفته و قوانین برای آن وضع شده لازم‌الاجراست و عدم تمکین آن، مجازات به همراه دارد. براساس قانون نفقه فرزند دختر، چنانچه پدر با وجود تمکن مالی از تامین مخارج زندگی دختر خود شامل مسکن، لباس، خوراک، تحصیل و نیازهای درمانی خودداری کند دختر با تنظیم نمونه دادخواست مطالبه نفقه با جلب نظر کارشناس می‌تواند علیه پدر شکایت نماید. براساس ماده 642 تعزیرات قانون مجازات اسلامی، اگر پدر از تمکن مالی کافی برخوردار باشد این خودداری از پرداخت نفقه از مصادیق جرم است و در صورت محکومیت، بین 3 ماه و یک روز تا پنج ماه حکم حبس برای فرد صادر می‌گردد.

نتیجه گیری

براساس قانون، شرع و عرف پدر باید هزینه‌ها و مخارج فرزند دختر خود را تا زمانی که مجرد است پرداخت نماید. اینکه نفقه فرزند دختر چقدر است به عوامل متعددی بستگی دارد که مهم‌ترین آن‌ها، شرایط اقتصادی خانواده و تمکن مالی پدر است. چنانچه پدر با وجود برخورداری مالی از پرداخت نفقه اجتناب نماید با شکایت فرزند یا فرزند و اثبات ادعای آن‌ها محکوم می‌شود. با وجود اهمیت نهاد خانواده، حل مسائل آن با توافق و رضایت طرفین و بدون مراجعه به محاکم قضایی ضرورت می‌یابد. مشاورین متخصص و با تجربه مجموعه وکیل 24 در کنار شما هستند، بدون محدودیت وقت رزرو نمایید و خدمات تخصصی دریافت کنید. هر جای ایران و خارج از ایران باشید، مشاورین مجموعه در کوتاه‌ترین زمان ممکن به سوالات و ابهامات شما پاسخ می‌دهند.

میانگین امتیازات مقاله 0 از ۵
از مجموع 0 رای
دیدگاهتان را بنویسید
لطفا به این مقاله امتیاز دهید