مجازات جرم بغی چیست؟

۹ روز پیش
احتمالا بارها درمورد جنگ و محاربه شنیده باشید؛ ولی بغی مفهومی است که بسیاری از افراد با آن آشنایی ندارند. احتمالا مصادیق آن را در فضای واقعی یا مجازی دیده‌اید. بی‌تردید دیدن افرادی که قصد دارند در افراد جامعه رعب و وحشت ایجاد نمایند، خوشایند نیست و می‌تواند امنیت و آرامش جامعه را بهم بزند. فرض کنید در خیابان هستید، ناگهان فردی با اسلحه، چوب، چاقو، قمه یا هر سلاح دیگری شروع به تهدید کردن می‌کند، کرکره مغازه‌ای را پایین می‌کشد و داد و هوار راه می‌اندازد. چه احساسی خواهید داشت؟ چه واکنشی نشان می‌دهید؟ اگر بچه کوچک یا پیر زن همراه شما باشد چه طور؟ این مسئله ممکن است مصداق بغی ‌باشد. بسیاری از افراد نمی‌دانند مجازات جرم بغی چیست؟ مصادیق آن کدام است؟ چگونه باید از مجرمین بغی شکایت نمود؟ آیا یک جرم سیاسی است؟ آیا خیانت محسوب می‌شود؟ فردی است یا گروهی؟ مشاوره حقوق کیفری می‌گوید با توجه به اینکه بغی اقدامی علیه امنیت داخلی است، مجازات آن سنگین بوده که موارد متعددی در حکم قاضی و نحوه اجرا آن اثرگذار می‌باشد.

جرم بغی چیست؟ (معنی + مفهوم)

بغی در لغت به معنای تعدی، تجاوز می‌باشد و در اصطلاح به مفهوم ایجاد رعب و حشت در جامعه است که معمولا به صورت گروهی انجام می‌شود. جرم بغی چیست؟ یکی از جرایم امنیتی بوده که نظم و انضباط جامعه را بهم می‌ریزد و ناامنی را در جامعه تزریق می‌کند. قانون‌گذاران نسبت به آن بسیاری سختگیر هستند چرا که آثار و پیامدهای آن بسیار وسیع بوده و ابزاری در دست دشمنان خارجی می‌باشد که از آب گل‌آلود ماهی بگیرند. در خصوص اینکه مجازات جرم بغی چیست؟ برخی تصور می‌کنند بغی همان محاربه باشد؛ اما تفاوت‌های بارزی بین آن‌ها وجود دارد. یکی از تفاوت‌های اساسی این دو اینگونه مطرح شده که بغی به قصد ایجاد اختلال در نظام جمهوری اسلامی انجام می‌شود و هدف آن براندازی نظام موجود در کشور است. از شروط اساسی ارتکاب جرم بغی در دست داشتن سلاح می‌باشد.

انواع جرم بغی در حقوق ایران

انواع جرم بغی در حقوق ایران

بغی فقط جرمی علیه امنیت ملی که باعث ایجاد رعب و وحشت در جامعه نبوده؛ بلکه هدف اساسی آن صدمه به نظام جمهوری اسلامی است که معمولا با دخالت دشمنان خارجی و خیانتکاران داخلی صورت می‌گیرد. لذا با افراد یاغی به شدت برخورد می‌شود. مجازات جرم بغی چیست؟ مشاوره حقوقی تلفنی در این باره می‌گوید، حکم افرادی که علیه امنیت ملی و نظام جمهوری اسلامی اقدام مسلحانه نمایند، اعدام است. علاوه براین، بغی در اشکال مختلف و به صورت فردی و گروهی و با قصد و نیت انجام می‌شود که در صدور حکم قاضی تاثرگذار می‌باشد. از جمله انواع بغی می‌توان به موارد زیر اشاره نمود:

 

جرم بغی به صورت فردی

در این نوع جرم بغی در حقوق ایران، ممکن است فردی به تنهایی با سلاح سرد یا گرم اقدام به ایجاد رعب و وحشت در جامعه نماید. مثلا فردی که با قمه در خیایان راه می‌بندد و شیشه ماشین‌ها را می‌شکند و مردم را تهدید کرده و اقدامات دیگری که از مصادیق بغی محسوب می‌شود را انجام می‌دهد.

 

جرم بغی به صورت گروهی

جرم بغی به صورت گروهی

به صورت گروهی جرم بغی یعنی چه؟ به معنای تجاوز و تعهد به همراه ایجاد ناامنی در جامعه و اخلال در نظام جهموری اسلامی است که معمولا به صورت گروهی انجام می‌شود. افرادی عامدانه و به قصد صدمه به نظام و ایجاد اختلال در جمهوری اسلامی با در دست داشتن انواع سلاح، مردم و مسئولین را تهدید کرده و فضای کشور را ناامن می‌کنند. تشخیص نوع جرم و تعیین مجازات بر عهده قاضی می‌باشد.

 

جرم بغی با استفاده از سلاح

در این نوع از جرم بغی در حقوق ایران، افرادی مسلحانه به صورت فردی یا گروهی به مقابله با نظام جمهوری اسلامی ایران می‌پردازند. این افراد ممکن است مراکز حساس را هدف قرار دهند تا به نظام صدمه وارد نمایند؛ مثلا افرادی که به بانک تیراندازی می‌کنند یا مغازه‌ها را هدف قرار می‌دهند، به دنبال ایجاد ناامنی داخلی هستند. مجازات این عمل با مجازات تهدید به مرگ متفاوت است.

 

جرم بغی با تهدید به استفاده از سلاح

بسیاری از افراد می‌خواهند بدانند مجازات جرم بغی چیست؟ آیا فقط در صورت استفاده از سلاح بغی محسوب می‌شود؟ در بغی با تهدید به استفاده از اسلحه، افراد با تهدید مردم و ایجاد رعب و وحشت در جامعه اهداف خود را دنبال کرده؛ آن‌ها مردم را به استفاده از سلاح تهدید می‌کنند؛ ولی ممکن است از آن استفاده نکنند. در هر صورت بغی محسوب می‌شود و مجازات سختی به دنبال خواهد داشت.

جرم بغی مطلق است یا مقید؟

سوالی که بسیاری از افراد مطرح می‌کنند این می‌باشد که جرم بغی مطلق است یا مقید؟ براساس قانون این جرم مطلق بوده بدین معنی که نیازی به وصول نتیجه ندارد. همین که افرادی قصد ایجاد صدمه به نظام را داشته‌اند جرم آن‌ها محرز شده است؛ با وجود اینکه اقدامات انجام شده به هدف نرسیده؛ باز هم جرمشان ثابت شده و مجازات بغی برای آن‌ها صادر می‌شود. چرا که این عمل بدون حصول نتیجه می‌تواند در سطح وسیعی اثرگذار باشد و در صورت عدم مجازات مجرمین، زمینه ساز ایجاد فساد و ناامنی در کشور شود و زمینه دخالت دشمنان خارجی در امور کشور را فراهم آورد.

مجازات جرم بغی چیست؟

بغی چیست و چه مجازاتی دارد؟

با توجه به ماده ۲۸۸ از قانون مجازات اسلامی، اگر گروهی از افراد باغی قبل از درگیری و داشتن سلاح دستگیر گردند، در این صورت با وجود سازمان و مرکزیت به حبس تعزیری درجه ۳ و در صورت از بین رفتن سازمان نیز به حبس تعزیری درجه ۵ محکوم خواهند شد.

منظور از حبس تعزیری درجه ۳، حبس از ۱۰ الی ۱۵ سال و حبس تعزیری درجه ۵ نیز، از ۲ الی ۵ سال می‌باشد. به بیان دقیق‌تر در مورد اینکه مجازات جرم بغی چیست؟ براساس نوع وقوع جرم تفاوت‌هایی وجود دارد. دو نوع مجازات بغی عبارتست از:

  1. درمورد جرم بغی در قانون مجازات اسلامی، اگر فردی علیه نظام دست به عمل مسلحانه زده و از اسلحه استفاده کرده باشد، محکوم به اعدام است. برخی از حقوقدانان بر این باور هستند اینکه اینکه فردی در گروه به اقدام مسلحانه انجام داده برای صدور حکم اعدام کافی نیست؛ بلکه فرد باید شخصا اسلحه دست گرفته باشد تا مستحق اعدام گردد. مشاور حقوقی در مراحل بعد از کیفر خواست شما را راهنمایی می‌کند.
  2. چنانچه فرد قبل از درگیری و اقدام مسلحانه به جرم قصد بغی و ایجاد ناامنی در کشور و اقدام علیه نظام جمهوری اسلامی دستگیری شود، باید موجودیت سازمان و مرکزی که گروه به آن تعلق را را بررسی نمود. چنانچه سازمان و مرکزیت آن موجود، مجرم یا مجرمین به حبس تعزیری درجه 3 و اگر موجودیت سازمان از بین رفته باشد به حبس تعزیری درجه 5 محکوم می‌شوند. از بین رفتن مرکزیت سازمان گروه به معنای از دنیا رفتن اعضا نبوده؛ بلکه ممکن است اعضا متواری شده و عملا نقشی در اداره گروه نداشته باشند.

نحوه شکایت و پیگیری جرم بغی

نحوه شکایت و پیگری مجازات جرم بغی چیست؟ شکایت و پیگیری جرم بغی به عنوان یکی از مهم‌ترین جرایم علیه امنیت ملی و نظام اسلامی در بر عهده دادسرا و دادگاه انقلاب می‌باشد. این جرم در وهله اول جنبه عمومی دارد؛ یعنی حتی اگر فرد شاکی خصوصی نداشته باشد تنظیم لایحه انجام می‌شود و مجرم محاکمه خواهد شد. در وهله اول باز‌پرس باید تمام ادله مستدل و اسناد و مدارک را ارائه دهد؛ پس از اثبات جرم بغی، فرد به دادگاه انقلاب ارجاع داده می‌شود. چرا که صدور و اجرای حکم مجرمان امنیتی و سیاسی در صلاحیت دادگاه انقلاب است.

تفاوت محاربه و جرم بغی در قانون مجازات اسلامی

مهم‌ترین تفاوت محاربه و جرم بغی در قانون مجازات اسلامی این بوده که در محاربه هدف ایجاد ناامنی به منظور اخلال در نظم عمومی است؛ اما در بغی، هدف مقابله با اصل نظام می‌باشد. براساس قانون، اگر اقدامات مسلحانه به قصد آسیب به مال، جان و ناموس مردم و ایجاد رعب و وحشت در آن‌ها بوده از مصادیق محاربه است؛ اما اگر هدف نشانه گرفتن اصل نظام و لطمه به آن باشد، بغی می‌باشد. اگر سوال و ابهامی در این باره دارید با مجموعه وکیل 24 در ارتباط باشید.

تفاوت فساد فی الارض و جرم بغی

تفاوت فساد فی الارض و جرم بغی

مجازات جرم بغی چیست؟ بغی چه تفاوتی با فساد فی الارض دارد؟ احتمالا در قرآن اصطلاح فساد فی الارض را با تعابیر متفاوت دیده باشید. در این جرم فرد با انجام اعمالی ناشایست موجب گسترش فساد و ناامنی در سطح وسیعی میشود و تفاوت آن با بغی در این است که قیام مسلحانه ضروری نیست. جهت احراز جرم فساد فی الارض حصول نتیجه ضرورت دارد؛ یعنی اقدامات فرد باید موجب ایجاد فساد و ناامنی شده باشد تا جرم احراز گردد. در صورتی که بغی جرمی مطلق بوده و حصول نتیجه ضروری نیست.

نتیجه‌گیری

اگر افرادی با اقدام مسلحانه و ایجاد رعب و وحشت میان مردم به دنبال زیر سوال بردن اصل حکومت و صدمه به نظام جمهوری اسلامی باشند، مرتکب بغی شده‌اند. اینکه مجازات جرم بغی چیست؟ به موارد مختلفی بستگی دارد و اگر فرد به اقدام مسلحانه دست زده باشد؛ پس از اثبات جرم، در دادگاه انقلاب حکم اعدام برای او صادر می‌شود. در جرایم امنیتی و سیاسی، مجازات سنگین بوده و امکان تخفیف و عفو به حداقل می‌رسد. اگر سوال و ابهامی در این باره دارید، مشاورین و متخصصین مجموعه وکیل 24 به صورت شبانه روز در کنار شما هستند. بدون محدودیت وقت رزرو نمایید و پاسخ سوالات خود را در کوتاه‌ترین زمان ممکن دریافت کنید.

میانگین امتیازات مقاله 0 از ۵
از مجموع 0 رای
دیدگاهتان را بنویسید
لطفا به این مقاله امتیاز دهید