جرم خیانت در امانت

خیانت در امانت چیست؟
خیانت در امانت چیست؟ تصور کنید چک سفید امضایی را نزد فردی به امانت سپردهاید و اکنون مفقود شده است، خودوریی را که برای تعمیر به مکانیک سپردهاید مورد استفاده شخصی قرار گرفته و موارد دیگری که نشان دهنده این میباشد فرد از اموالی که به او سپردهاید مراقبت نکرده و عمدا موجب ضرر و زیان به شما گردیده است. در واقع، جرم خیانت در امانت هنگامی تحقق مییابد که فردی مال و اموال خودش را که قابل خرید و فروش هستند را به هر دلیلی نزد دیگری به امانت بگذارد تا از آن مراقبت نماید یا در راهی که مالک معین نموده است به مصرف برساند؛ اما فرد امین عمدا مال امانی را تصاحب نماید، مفقود یا تلف کرده یا در راه دیگری استفاده نماید. چنانچه با سوءنیت همراه باشد مرتکب جرم گردیده و شخص مالک میتواند با تنظیم دادخواست علیه او شکایت کند. این نقض پیمان زمانی از نظر قانونی قابل پیگیری است که مال امانی ارزش مالی دارد و اثبات خیانت در امانت انجام شده باشد؛ مثلا اگر شما شناسنامه خود را نزد فردی به امانت سپردید؛ ولی طرف مقابل آن را پس نداد، نمیتوان مجازات خیانت در امانت برای او در نظر گرفت؛ بلکه باید از مسیر دیگری اقدام نمایید.
ارکان جرم خیانت در امانت
خیانت در امانت عبارتست از تصاحب، تلف، مفقود یا استعمال اموال مالک به ضرر و زیان او. ارکان جرم خیانت در امانت عبارتست از:
ارکان مادی
رکن مادی جرم، نمود رفتاری آن است که شخص از طریق آن عمل خود را به نمایش میگذارد؛ پس برای وقوع جرم ضرورتا باید رفتار مجرمانه وجود داشته باشد؛ لذا قصد و فکری که به عمل منجر نشده مجوزی برای وقوع جرم نیست و نمیتوان با تنظیم شکواییه فرد را بازخواست نمود. ارکان مادی خیانت در امانت عبارتست از استعمال، تصاحب، تلف کردن و مفقود شدن اموال امانی. این اموال، میتواند منقول (همچون خودرو) یا غیرمنقول (خانه و زمین) باشد. جهت تحقق این رکن وجود رابطه امانی بین دو طرف اهمیت دارد. بدین معنا که قول و قراری گذاشتهاند، به عنوان مثال اگر شما خودرو خود را در منزل شخصی پارک کردید، نمیتوانید توقع داشته باشید صاحب منزل از خودروی شما مراقبت نماید.
ارکان معنوی
براساس ماده خیانت در امانت یکی از ارکان مهم وقوع جرم این است که با سوءقصد همراه باشد و اگر رفتار به صورت غیرعمدی انجام شده باشد نمیتوان فردی را متهم به ارتکاب جرم دانست. زمانی جرمی به صورت عمدی انجام شده است که: الف) با سوءنیت همراه باشد و فرد بخواهد آن را انجام دهد، ب) نسبت به اموال امانی علم و آگاهی داشته باشد و بداند که این اموال متعلق به دیگریست و به عنوان امانت نزد او سپردهاند.
ارکان قانونی
مقصود از ارکان قانونی جرم خیانت در امانت، تحقق ماده قانونی مرتبط با آن است که در ماده 674 قانون مجازات اسلامی به آن اشاره شده و صدور حکم جلب خیانت در امانت در مراجع قضایی با استناد به آن انجام میشود. مشاوره حقوقی آنلاین در این زمینه شما را راهنمایی میکند.
جرم خیانت در امانت چیست؟
براساس قانون 674 مجازات اسلامی جرم خیانت در امانت چیست؟
هرگاه اموال منقول یا غیرمنقول یا نوشتههایی از قبیل سفته و چک و قبض و نظایر آن به عنوان اجاره یا امانت یارهن یا برای وکالت یا هر کار با اجرت یا بی اجرت به کسی داده شده و بنا بر این بوده است که اشیاء مذکور مسترد شود یا به مصرف معینی برسد و شخصی که آن اشیاء نزد او بوده آنها را به ضرر مالکین یا متصرفین آنها استعمال یا تصاحب یا تلف یا مفقود نماید. به حبس از شش ماه تا سه سال محکوم خواهد شد.
البته این ماده در قانون اصلاحیه قانون جدید در سال 1399 تغییر یافته و مجازات جرم خیانت در امانت در این قانون به سه ماه تا 5/1 سال کاهش پیدا کرده است. برای کسب اطلاعات بیشتر با متخصصین وکیل 24 تماس بگیرید.
جریمه نقدی خیانت در امانت
مجازات خیانت در امانت دارای پنج درجه است که با توجه به گذشت شاکی، همکاری مجرم، احساس پشیمانی و سابقه کیفری او به صلاحدیدِ قاضی پرونده تخفیفهایی در آن صورت میگیرد. براساس بند ب ماده 37 و ماده 38 قانون مجازات اسلامی درمورد اینکه حکم خیانت در امانت چیست؟ این مجازات در صورت تخفیف یک تا دو درجه کاهش پیدا میکند و جریمه نقدی خیانت در امانت بیش از 80 میلیون ریال تا 180 میلیون ریال خواهد بود. در واقع با گذشت شاکی فرد میتواند حبس را بخرد و آن را به جزای نقدی تبدیل نماید.
بررسی خیانت در امانت در قانون جدید
مجارات خیانت در امانت در قانون جدید و تاثیر رضایت شاکی در جرم خیانت در امانت دچار تغییر و تحول شده است. در قانون قدیم امکان هرگونه اعمال تخفیف و تعلیق در مجازات وجود نداشت و تصمیم قاضی تنها عامل موثر در صدور حکم بود. پس از تصویت قانون کاهش مجازات تعزیری، تغییراتی نیز در شرایط مجازات این جرم ایجاد شده و مدت زمان حبس و توسعه آن کاهش یافته است. خیانت در امانت به یک جرم قابل گذشت تبدیل شده که با گذشت شاکی میتوان میزان حبس را خریداری نمود. براساس تبصره الحاقی ماده 18 اگر میزان صدور حکم بیش از مقدار تعیین شده باشد دادگاه باید علت آن را به صورت واضح توضیح دهد. براساس قانون جدید درباره مرور زمان جرم خیانت در امانت در قانون کاهش مجازات، اگر کمتر از 91 روز از ارتکاب جرم گذشته باشد، قاضی باید حبس را با یک مجازات دیگر جایگزین نماید. علاوه براین، در قانون جدید میزان مجازات به 3 ماه تا 5/1 سال کاهش یافته و شکایت شاکی در رسیدگی به پرونده و تعقیب آن نقش مهمی دارد.
جرم خیانت در امانت کیفری است یا حقوقی؟
شاید این سوال برای شما هم پیش آمده باشد که جرم خیانت در امانت کیفری است یا حقوقی؟ این جرم، در دسته جرایم اموال و قوانین کیفری تحت عنوان تخلف از امانت بررسی میشود. خیانت انواع متعددی دارد که براین اساس دادگاه ذیصلاح به آن رسیدگی میکند.
نحوه شکایت از خیانت در امانت
شکایت از جرم خیانت در امانت براساس قانون جدید نیازمند ارائه مدارک لازم جهت شکایت خیانت در امانت از سوی شاکی، مالک یا متضرر و وکیل او است. دادخواست و تقاضای خواهان در روند پرونده تاثیر به سزایی دارد. برای نحوه شکایت و رسیدگی به پرونده مراحل زیر را طی نمایید:
دادخواست خود را با توجه به قوانین و مقررات حقوقی تنظیم نمایید.
مدارک و اسناد لازم را گردآوری نموده و به درخواست خود ضمیمه کنید.
با مراجعه به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی شکواییه خود را ثبت نمایید.
مرجع صلاحیتدار در جرم خیانت در امانت ابتدا درخواست شما را به شورای حل اختلاف ارائه میدهد.
پس از آن در صورت عدم توافق، پرونده به دادگاه ارجاع داده میشود.
بررسی تاثیر رضایت شاکی در جرم خیانت در امانت
میزان تاثیر رضایت از شاکی در جرم خیانت در امانت در قانون جدید متفاوت میباشد به گونهای که به جرایم قابل بازگشت تبدیل شده و تعقیب پرونده منوط به شکایت شاکی است. در این دسته از جرایم، با رضایت شاکی رسیدگی و تعقیب پرونده موقف میگردد. با صلاح دید قاضی و رضایت شاکی، میزان حبس به جریمه نقدی تقلیل مییابد.
نتیجه گیری
جرم خیانت در امانت زمانی است که عناصر مادی، قانونی و معنوی آن تحقق یابد و شاکی بتواند ادعای خود را اثبات نماید. در قانون جدید و اصلاحات آن، میزان مجازت خیانت در امانت کاهش یافته و به یک جرم قابل گذشت تبدیل شده است. بدین معنا که رضایت شاکی در روند پرونده تاثیرگذار میباشد. به طور کلی، پروندههای کیفری پیچیدگیهای بسیاری دارند و تنظیم دادخواست نیازمند اطلاعات کافی درمورد قوانین و مقررات حقوقی و کیفری است. مشاورین حقوقی متخصص و متعهد وکیل 24 به صورت شبانه روز در کنار شما هستند. وقت رزرو نمایید و بدون مراجعه حضوری در سریعترین زمان ممکن خدمات تخصصی دریافت کنید.