یکی از مهمترین بخش قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران مربوط به قوانین ارث و میراث میباشد که یکی از آنها تحریر ترکه یا همان ارثیه است. فرض کنید ورثه متوفی در تقسیم و ارث و میراث به مشکل برخوردهاند و ادعای عدم تقسیم همه اموال در وصیتنامه و یا انحصار وراثت نمایند. در این شرایط، آنها میتوانند در قالب نمونه دادخواست تحریر ترکه متوفی یک صورت حساب از تمامی اموال و حقوق متوقی تنظیم نمایند. اولیه مرحله ارائه نمونه دادخواست حقوقی در دستگاه قضایی است. این درخواست باید براساس قوانین و ملزومات حقوقی تنظیم گردد و منعکسکننده دادخواست شما از دادگاه باشد. در غیر این صورت روند رسیدگی به پرونده طولانیتر خواهد شد.
شرایط تنظیم نمونه دادخواست تحریر ترکه
دادخواست تحریر ترکه چیست؟ تحریر ترکه به معنای تهیه و تنظیم صورت حساب دقیق از کلیه اموال، حقوق، بدهیها و تعهدات متوفی است که به منظور تقسیم دقیق اموال و انحصار وراثت انجام میشود. البته دادگاه از اموال همه متوفیان صورتبرداری نمیکند. معمولا دادخواست آن توسط وراث یا مراجع ذیصلاح صورت میگیرد. براساس ماده 206 قانون امور حسبی، بعد فوت متوفی باید مقدار ارث و دیون او مشخص گردد. همچنین ماده 213 همین قانون بیان میکند در دادخواست تحریر ترکه متوفی صورتی از میراث شامل توصیف اموال براساس قیود مطرح شده در قانون برداشته میشود. بین صدور درخواست و اجرای آن بین یک تا 3 ماه باید فاصله زمانی وجود داشته باشد و کمتر یا بیشتر از این زمان قابل قبول نیست. لازم است در این بازه زمانی ارث و میراث حفظ و نگهداری شود. اگر سوال و ابهامی در این باره دارید با مشاورین متخصص وکیل 24 تماس بگیرید تا شما را راهنمایی نمایند. از جمله شرایط تحریر ارث و میراث عبارتست از:
- ارث و میراث متوفی خارج از کشور باشد
- یکی از وثه ترکه را قبول نکند.
- یک یا چند نفر از ترکه غایب باشند.
نمونه دادخواست تحریر ترکه
اصولا تحریر ترکه در موارد عادی که وراثان، طلبکاران و موصیله میتوانند با یکدیگر کنار میآیند و تعارضی ندارند، ضروری نیست؛ اما اگر ترس از اختلاف و فریب و کلاهبرداری وجود داشته باشد، وارثان، طلبکاران و مراجع قانونی میتوانند درخواست تحریر ترکه داشته باشند. جهت تشکیل پرونده ابتدا باید درخواست تنظیم نمایید. مشاوره حقوقی متنی در تنظیم درخواست به شما کمک میکند. علاوه براین، نمونه دادخواست تحریر ترکه به صورت رایگان در قالب word و pdf در اختیار شما قرار داده شده است میتوانید پرینت بگیرید و استفاده کنید. متن درخواست نیز به شرح زیر میباشد:
احتراما به استحضار میرساند اینجانب ... به وکالت از خواهان دعوا خانم/ آقای ... باستحضار می رساند:
شادروان ... فرزند محمود، مورث قانونی موکل و خواندگان محترم، در تاریخ ... در اقامتگاه دائمی خود در ... درگذشته اند و موکل اینجانب خانم/ آقای ... به شماره شناسنامه ... و خواندگان خانم ها مریم ... به شماره شناسنامه ...، میترا ... به شماره شناسنامه ...، سعیده ... به شماره شناسنامه ...، شهناز ... به شماره شناسنامه ...، و آقایان جواد ... به شماره شناسنامه ... و محمد ... به شماره شناسنامه ... ورثه حین الفوت می باشند که گواهی انحصار وراثت به شماره ... مورخ ... صادره از شعبه ... مجتمع شماره ... شورای حل اختلاف شهر تهران مستند قانونی وراثت می باشد. نظر به اینکه لازم است ماترک بجای مانده از متوفی، صورت برداری گردد و هم چنین بیم حیف و میل اموال، قبل از صورت برداری آن می رود، فلذا مستندا به مواد ١٦٧، ١٧٥، ٢٠٦ ، ٣٠٠ و ٣٠٧ قانون امور حسبی، صدور قرار مهر و موم ترکه و سپس تحریر و صورت برداری ماترک متوفی از محضر محترم دادگاه مورد استدعاست.
برای اطلاع بیشتر در خصوص دادخواست تحریر ترکه با مجموعه وکیل 24 در ارتباط باشید.
نتیجهگیری
براساس قوانین و مقررات مربوط به امور حسبی چنانچه بعد از وفات متوفی بین وراث یا طلبکاران اختلاف نظر و تعارض وجود داشته باشد، آنها میتوانند با مراجعه به محاکم قانونی نمونه دادخواست تحریر ترکه را ثبت نمایند. باتوجه به حساسیت و ماهیت حقوقی آن باید براساس قوانین و ملزومات تنظیم گردد تا فرآیند رسیدگی به پرونده با سرعت بیشتری طی شود. اگر شما هم برای تنظیم درخواست به دنبال راهنمایی هستید، مشاورین حقوقی متعهد و متخصص وکیل 24 به صورت شبانه روز در کنار شما هستند. از هر کجای ایران و خارج از ایران بدون محدودیت وقت رزرو نمایید و خدمات تخصصی دریافت کنید.
سوالات متداول
چه کسانی حق ثبت درخوست تحریر ترکه دارند؟
ورثه یا نماینده قانونی آنها، طلبکار یا وصی متوفی، ورثه غایب یا وکیل آنها
مهر و موم ترکه چه زمانی باید انجام شود؟
قبل از تحریر ترکه