تفویض وکالت یعنی چه؟

تفویض وکالت یعنی چه؟
در جواب این سوال که تفویض وکالت یعنی چی میتوان گفت به این معنی است که یک وکیل، تمام اختیارات و حقوق وکالت خود را به یک وکیل دیگر واگذار میکند. همانطور که میدانید مفهوم وکالت آن است که به یک وکیل اجازه داده میشود که تمام امور قانونی و حقوقی موکل خود را به عنوان نماینده او، بر عهده بگیرد. در زمانی که وکیل تصمیم به تفویض وکالت میگیرد، در واقع تمامی اختیارات ناشی از وکالت را به یک وکیل جدید انتقال داده و از آن زمان به بعد، مسئولیت نمایندگی و انجام امور حقوقی موکل، بر عهده وکیل جدید خواهد بود.
تفویض وکالت در چه مواردی به کار میرود؟
به طور معمول در زمان انجام معامله، به خریدار وکالتی داده خواهد شد. چنانچه خریدار مذکور نیز بخواهد مال مورد معامله را به شخص دیگری منتقل نماید، باید اختیاری را که براساس وکالت نامه از صاحب اولیه مال، دریافت کرده است، به خریدار جدید انتقال دهد. در نتیجه خریدار برای آن که خریدار اولی هیچ اختیاری در مورد مال مورد نظر نداشته باشد، اقدام به تفویض وکالت میکند. به این ترتیب تنها خریدار دوم است که بر مال مورد معامله، حقوقی را به دست آورده است. در این موارد، دفاتر اسناد رسمی نیز سند تفویض وکالت را تنظیم خواهند کرد.
مقایسه تفویض وکالت با انتقال قرارداد
انتقال قرارداد، ماهیت مهم و اصلی تفویض وکالت به شمار آمده و میتوان گفت مهمترین نتیجه آن، منتقل نمودن جایگاه قراردادی و حذف کردن ناقل و به دنبال آن جایگزینی منتقل الیه به جای او خواهد بود. به موجب انتقال عقد وکالت، منتقل نمودن جایگاه قراردادی وکیل اول به وکیل دوم موجب میگردد تا شخص از کلیه حقوق و مسئولیت تمامی دیون، به صورت کامل برخوردار شود. در حقیقت در این انتقال قرارداد، شخص ثالث جایگزین یکی از طرفین قراردzاد خواهد شد. هدف از تفویض وکالت آن است که موقعیت قراردادی یکی از طرفین، به همراه کلیه حقوقات و تعهدات به یک شخص ثالث انتقال یابد. شما میتوانید در این فرآیند، از تجربه یک وکیل حقوقی و راهنماییهای او کمک بگیرید تا از برخی اشتباهات قانونی که ممکن است دردسرساز باشد، پیشگیری نمایید.
تفویض وکالت و توکیل در وکالت چه تفاوت هایی دارند؟
از جمله مباحث مهمی که معمولا افراد گوناگون را به اشتباه دچار میکند، تفاوت تفویض وکالت و توکیل در وکالت خواهد بود. پس از آن که متوجه شدید تفویض وکالت یعنی چه نوبت آن است که به مقایسه تفاوتهای میان تفویض وکالت و توکیل وکالت بپردازید.
- تفویض در لغت به مفهوم اختصاص دادن و انتقال قدرت یا مسئولیت به فردی دیگر جهت انجام امور مشخص است. در فرآیند تفویض، وکالت به یک وکیل دیگر انتقال داده خواهد شد. ولی معنای وکالت در توکیل آن است که موکل به وکیل خود اجازه میدهد تا وکالت را به وکیل دیگری بدهد.
- در تفویض وکالت، وکیل اول هیچ اختیاری جهت موضوع وکالت نخواهد داشت. ولی در توکیل بدین صورت نبوده و وکیل اول به همراه وکیل دوم، مسئولیت دارند.
- در تفویض وکالت، موکل و وکیل دوم ارتباطی دو طرفه داشته و فرد منتقل کننده هیچگونه مسئولیتی نخواهد داشت. ولی در توکیل در وکالت، همچنان مسئولیتهایی متوجه وکیل اول خواهد بود.
- همچنین در تفویض وکالت، خود شخص موکل، اقدام به انتخاب وکیل دوم مینماید. در حالی که در توکیل، به جز وکیل اول، وکیل ثانی را نیز انتخاب میکنند.
- از موضوعات حائز اهمیت دیگر آن است که در حق توکیل، وکیل اول در شرایطی مانند فوت و حجر میتواند در وکالت وکیل دوم نیز موثر باشد. حال آن که در تفویض وکالت، فوت، حجر و جنون وکیل اول، بر وکالت وکیل دوم تاثیری نخواهد داشت.
شرایط تفویض وکالت چگونه است ؟
اگر میخواهید مطلب بیشتری را در مورد این موضوع که تفویض وکالت چیست، بدانید، باید گفت که تفویض وکالت از دو حالت زیر برخوردار است:
1. حالت اول
در این حالت، وکیل اول علاوه بر انتخاب وکیل دوم، همچنان در زمینه وکالت همکاری خواهد کرد. در این شرایط رابطه میان وکیل اول و دوم به شکل طولی و عرضی خواهد بود که در ادامه به آنها اشاره شده است:
رابطه عرضی
در رابطه عرضی، وکیل اول برای موکل خود، یک وکیل دیگر را انتخاب کرده و این دو وکیل در کنار همدیگر به شکل عرضی قرار میگیرند. به دلیل آنکه هر کدام از این دو وکیل، مستقل از یکدیگر هستند، وضعیت هیچ یک از آنها، در وضعیت دیگری موثر نخواهد بود و هیچ کدام حق عزل دیگری را نخواهد داشت. همچنین با پایان یافتن وکالت هر کدام از آنها، وکالت دیگری به پایان نمیرسد. به دلیل آن که وکیل اول و دوم، کار وکالت را به شکل مستقیم انجام میدهند، موکل حق دارد تا وکیل را عزل کند.
رابطه طولی
در رابطه طولی، وکیل دوم، وکیل موکل اصلی نبوده و وکیلِ وکیلِ اول محسوب میگردد. در نتیجه وکیل اول در رابطه میان موکل اصلی و وکیل دوم، باقی است. بنابراین وکیل اول این توان را دارد تا وکیل دوم را عزل نماید. لازم به ذکر است که وکالت وکیل دوم، با پایان یافتن وکالت وکیل اول نیز تمام میشود.
2. حالت دوم
در حالت دوم، برخلاف حالت قبلی، وکیل اول پس از انتخاب وکیل دوم، از رابطه حقوقی حذف شده و کلیه تعهدات و حقوق خودش را به وکیل دوم میسپارد. حالت دوم که در دفاتر اسناد رسمی تحت عنوان تفویض وکالت نامگذاری شده نیز طبق انتقال قرارداد خواهد بود.
توصیه میشود در کلیه امور حقوقی، به منظور جلوگیری از پایمال شدن حق خود و عبور از تمامی چالشهای راه، از مشاورههای وکیل خانواده ، وکیل ثبت احوال و... بهرهمند شوید.
فوت موکل در تفویض وکالت
طبق ماده 679 قانون مدنی، مرگ وکیل یا موکل، از دلایل باطل شدن عقد وکالت خواهد بود. یعنی حتی با انجام شدن تفویض وکالت، باز هم با فوت یکی از طرفین، قرارداد باطل میشود. چنانچه وکیل اول، کلیه اختیارات خودش را به وکیل دوم انتقال دهد، وکیل دوم، به عنوان جانشین او محسوب میشود. به این معنی که وکیل اول جایگاه خود را از دست داده و سمت او به وکیل دوم انتقال مییابد. برای دانستن اطلاعات تکمیلی بیشتر در این زمینه، میتوانید با انواع وکلای باسابقه همچون وکیل انحصار وراثت مشورت نمایبد.
نکات مهم در خصوص تفویض وکالت
پس از بررسیهای متعدد در مورد معنی تفویض وکالت، در این بخش به بررسی چند نکته مهم در مورد تفویض وکالت خواهیم پرداخت:
- در معاملههای کلان صورت گرفته با وکالت نامه، باید پیش از انجام معامله، از دفترخانه تنظیم کننده سند، اعتبار وکالت نامه کتبا استعلام گردد.
- در زمان انجام معاملات با وکالت رسمی، مانند املاک در رهن بانکها و ملک وکالتی، باید سند قطعی ملک را در اسرع وقت دریافت نمایید.
- در انجام معامله ازطریق تفویض وکالت، لازم است وکالت نامه اصلی و اولیه که اساس معامله است، به طور دقیق مطالعه گردد. از طریق این مطالعه میتوان فهمید که فردی که تحت عنوان وکیل املاک شناخته شده، از اختیارات کامل و بلاعزل برخوردار است.
- شما میتوانید از طریق ارائه مشاوره برخی از وکلای حرفهای و با تجربه، مانند مشاوره حقوقی ثبت احوال از مسیر صحیح به خواستههای قانونی خود دست یابید.
نتیجه گیری
در این مطلب سعی شد تا به سوال شما در مورد تفویض وکالت یعنی چه پاسخ داده شود. در واقع تفویض وکالت، نوعی انتقال وکالت محسوب شده که نتیجه اصلی آن حذف وکیل اول از رابطه و به دنبال آن انتقال جایگاه قراردادی وکیل اول به وکیل دوم و قائم مقامی وکیل دوم است. از آن پس وکیل اول هیچگونه حق و اختیاری نخواهد داشت. بهتر است در این راه، از کمکهای وکیل تهران نیز استفاده نمایید تا از انجام اشتباهات قانونی جلوگیری کرده باشید.