اثبات خیانت در امانت

۱۹ روز پیش
تصور کنید شما قصد مسافرت دارید، کلید آپارتمان خود را به یکی از دوستان خود سپرده‌اید تا در نبودِ شما به گل و گیاه و باغچه شما آب بدهد و از اموال و وسایل شما مراقبت نماید؛ اما متوجه شدید که ایشان از این موضوع سوءاستفاده نموده و از منزل شما به منظور دیگری استفاده کرده و باعث آسیب و ضرر به شما گردیده است. در این شرایط، شما چگونه می‎توانید این موضوع را اثبات نمایید؟ اگر او رد پایی از خودش به جا نگذاشته باشد چطور؟ آیا واقعا او مرتکب خیانت شده است؟ اثبات خیانت در امانت چگونه می‌باشد؟ خیانت در امانت بدین معناست که شخصی مال، دارایی و یا هر چیز قابل خرید و فروش را به قصد امانت یا منظور خاصی در اختیار دیگری قرار دهد؛ اما فرد امانتدار، از آن‌ها به ضرر امانت استفاده نماید و یا با اهمال و سستی در حفظ امانت، باعث مفقود شدن و ضرر و آسیب به اموال دیگری شود. مهم ترین مسئله، اثبات آن است که سوالات و ابهامات زیادی در این باره وجود دارد. مقاله حاضر به سوالات و ابهامات شما در این باره پاسخ می‌دهد و مشاوره حقوقی تلفنی در تنظیم دادخواست و رسیدگی به شکایات، به شما کمک می‌کند.

اثبات خیانت در امانت در چه مواردی می‌باشد؟

جرم و اثبات خیانت در امانت زمانی قابل تصور است که اموال مورد امانت ارزش مالی داشته باشند و استعمال، تصاحب، مفقود نمودن و تلف کردن اموال صورت گرفته باشد؛ بنابراین، این جرم نسبت به اموالی قابل پیگیری است که از نظر قانونی ارزش مالی داشته باشند. در واقع، این نقض امانت اشکال مختلفی دارد شامل کلیه اعمالی است که منجر به ضرر مالک و عدم استرداد اموالِ به امانت گذاشته شده گردد. سوال مهمی که اینجا مطرح می‌شود این است که اگر فرد امانتدار در حفظ آن کوتاهی نکرده باشد و ضرر و آسیب به دلایل دیگری ایجاد شده باشد و یا قصد خیانت نداشته باشد، آیا بازهم جرم احراز می‌شود؟ پاسخ این است که تمام مصادیق گفته شده تنها در صورتی جرم انگاشته می‌شود که با سوءنیت همراه باشد. از این رو، اگر دزد به آپارتمانی بزند که در امانت شماست یا شخصی کارت ملی را شما را گرفت و پس نداد، مشاوره حقوقی کیفری می‌گوید شما نمی‌توانید به جرم خیانت در امانت از او شکایت کنید. زیرا اولی با سوءنیت همراه نبوده است و دومی ارزش مالی ندارد.

نحوه اثبات خیانت در امانت

نحوه اثبات خیانت در امانت

افرادی وجود دارند که سعی می‌کنند از زیر بار مسئولیت خود در صیانت از اموالی که به عنوان امانت نزد آن‌ها سپرده شده است، فرار کنند. این موضوع  در ماده 674 قانون مجازات اسلامی پیش‌بینی شده است، بر این اساس، در جهت جلوگیری از فرار افراد به بهانه عدم عقد قرارداد بین آن‌ها و مالک، سپرده شدن مال برای هر کاری با اجرت یا بدون اجرت مبنای تحقق در امانت است و عمل بر خلاف آن، نقض پیمان شمرده می‌شود. در نحوه اثبات خیانت در امانت این نکته را مورد توجه قرار دهید که براساس آرای دیوان عالی کشور، این جرم یک جرم آنی است نه مستمر، بدین معنا که تحقق آن به استمرار نیاز ندارند. برای اثبات جرم خیانت در امانت تحقق شروط زیر ضروری می‌باشد و چنانچه این شرایط تحقق نیابد و فرد شاکی ادله لازم را( از طریق شهادت شهود، اعتراف متهم و اسناد و مدارک معتبر) جهت اثبات ادعای خود قامه نکند، در صورت تشخیص قاضی مجازات عدم اثبات خیانت در امانت اجرا می‌شود. شرایط ذیل باید منجر به ضرر و خسارت به صاحب مال از طرف فرد امین شده باشد. (تحقق یکی از شرایط زیر کافی است).

 

استعمال و استفاده از مال مورد امانت

این شرط در تنظیم لایحه خیانت در امانت زمانی تحقق می‌یابد که فرد بر خلاف قول و قرار از پیش تعیین شده از اموالی که به او سپرده‌اند استفاده نمایند. تصور کنید شما منزل شخصی خود را به فردی سپرده‌اید؛ اما ایشان بدون کسب اجازه مهمانی برگزار نموده است یا اینکه از خودوریی که نزد او به امانت گذاشته‌اید استفاده نماید و موارد دیگری که مصداق استفاده از مال مورد امانت می‌باشد.

 

تصاحب مال مورد امانت

مالی را نزد فردی به امانت سپرده‌اید، حالا مال و اموال شما را تصاحب کرده است. انگارکه، اموال متعلق به اوست و در آن‌ها دخل و تصرف می‌کند. چنانچه فرد اقدام به خرید و فروش اموال مورد امانت نموده باشد، سند و مدارک ثبت شده در دفترخانه، در اثبات جرم خیانت در امانت به شما کمک می‌کند. مشاورین متخصص وکیل 24 نیز در کنار شما هستند.

 

تلف کردن مال مورد امانت

فرد امینی که اموال خود را به او سپرده‌اید اعمالی مرتکب شود که منجربه تلف شدن اموال مورد امانت  گردد. فرض کنید قطعاتی از ماشین شما نباشد، یا حیوات شما به دلیل سهل‌انگاری عمدی امین مرده است و..... در واقع، این از بین بردن ممکن است در قالب انجام یک عمل باشد، همچون دستبرد و آتش زدن یا اینکه عدم انجام یک عمل ضروری مانند غذا دادن به حیوانات و...

 

مفقود شدن مال مورد امانت

چنانچه اموالی را به شخصی سپرده‌اید؛ اما اکنون مفقود شده‌اند. اگر این عمل با سوء نیت همراه بوده و عمدی باشد، شما می‌توانید با تنظیم شکواییه علیه فرد خائن، از او طلب خسارت نمایید. البته اثبات نقض پیمان در تحقق شرایط ذکر شده در بالا ضروری می‌باشد.

برای اثبات خیانت در امانت چند شاهد لازم است؟

برای اثبات خیانت در امانت چند شاهد لازم است؟

برای اثبات خیانت در امانت چند شاهد لازم است؟ یکی از راه‌های اثبات خیانت در امانت شهادت شهود می‌باشد. اگر متهم پرونده ادعای شما را نپذیرد، شما باید جهت اثبات ادعای خود مدارک و اسناد لازم را ارائه دهید. در اثبات از طریق شهادت شهود، دو شاهد مرد عاقل که ناظر امانت دادن اموال شما به فرد امین بوده‌اند، ضروری می‌باشد. جهت صدور حکم، قاضی باید از رخ دادن جرم اطمینان حاصل نماید.

راه های اثبات خیانت در امانت چک

مطابق ماده 673 قانون مجازات اسلامی

در صورتی که فردی از سند یا چک سفید مهر یا سفید امضایی که به عنوان امانت سپرده شده یا آن را پیدا کرده به ضرر مالک اصلی آن سوء استفاده کند، مجرم به یک تا سه سال حبس محکوم خواهد شد.

اگر شما چک خود را به عنوان امانت نزد فردی قرار داده باشید و فرد امین از آن استفاده یا سوءاستفاده کرده است، مفقود و یا تلف شده باشد، خیانت در امانت صورت گرفته و با ارائه اسناد و مدارک لازم، شهادت شهود و سایر راه‌ های اثبات خیانت در امانت چک همچون علم قاضی می‌توانید تنظیم دادخواست نمایید و علیه فرد خائن شکایت کنید.

راههای اثبات خیانت در امانت چک سفید امضا

فرض کنید چک سفید امضایی که به هر دلیلی نزد دیگری به عنوان امانت قرار داده‌اید، اکنون گم شده است، تلف شده، مورد استفاده قرار گرفته است و شما قصد دارید علیه فرد شکایت نمایید. باید بتوانید ادعای خود را اثبات نمایید و با ارائه مدارک لازم جهت شکایت خیانت در امانت، درخواست اجرای قانون کنید. از راههای اثبات خیانت در امانت چک سفید امضا عبارتست از:

  •  شهادت دو مرد عاقل و بالغ که شاهد چنین معامله‌ای بوده‌اند و با حضور در دادگاه نسبت به آن شهادت می‌دهند.
  •  اسناد و مدارک  مستدلی که نشان می‌دهد چک سفید امضای شما نزد وی امانت بوده و خیانت در امانت صورت گرفته است.
  • علم و دانش قاضی درمورد پرونده در روند پرونده تاثیر به سزایی دارد، چنانچه با توجه به مدارک موجود و اظهارات طرفین و شاهدان نسبت به وقوع جرم اطمینان حاصل نماید، می‌تواند حکم صادر نماید.

مجازات عدم اثبات خیانت در امانت

مجازات عدم اثبات خیانت در امانت

عدم اثبات خیانت در امانت بدین معناست که شما نتوانید ادعای خود را  مبنی بر تحقق خیانت در امانت توسط فردی که او را بر اموال خود امین قرار داده‌اید، اثبات نمایید. در صورت عدم اثبات فرد می‌تواند اعاده حیثیت نماید و علیه شما شکایت کند. مجازات آن براساس قانون کاهش مجازات حبس تعزیری جزای نقدی درجه شش تعیین شده است. بدین معنا که مشمول حبس و شلاق نیست. چنانچه مدعی نتواند ادعای خود مبنی بر خیانت در امانت اثبات نماید، محکوم به پرداخت 20 میلیون ریال تا 80 میلیون ریال جزای نقدی خواهد شد.

نتیجه‌گیری

هنگامی که شما فردی را بر اموال خود امین قرار داده‌اید؛ اما ایشان از طریق استفاده یا سوءاستفاده، تلف کردن، مفقود شدن و یا از بین رقتن اموال با سوء نیت به اموال شما آسیب رسانده باشد می‌توانید از او شکایت کنید. بعد از اثبات خیانت در امانت از طریق شهادت شهود، اسناد و مدارک معتبر و علم قاضی فرد باید براساس قانون جریمه بپردازد. چنانچه نتوانید ادعای خود را اثبات نمایید ممکن است فرد درخواست اعاده حیثیت نماید؛ بنابراین حتما با متخصص مشورت کنید. متخصصین باتجربه وکیل 24 به صورت شبانه روز در کنار شما هستند. بدون محدودیت وقت رزرو نمایید و خدمات تخصصی دریافت کنید.

میانگین امتیازات مقاله 0 از ۵
از مجموع 0 رای
دیدگاهتان را بنویسید
لطفا به این مقاله امتیاز دهید